21 februari 2019 | Tubantia
door: Ronald Vrugteman
De verzuring van de bodem van de Sallandse Heuvelrug is een fors probleem voor zowel flora als fauna in het natuurgebied. Kalk strooien helpt de verzuring te verminderen, maar Staatsbosbeheer experimenteert nu ook met andere middelen: Vitenskorrels en steenmeel uit Noorwegen.
Door verdroging, versnippering en verzuring daalt de verscheidenheid aan planten- en diersoorten op de Sallandse Heuvelrug. Als er niets wordt gedaan verdwijnen er plantensoorten en daarmee ook de dieren die ervan afhankelijk zijn, zoals de zilveren maan, de wulp en het korhoen. Een pallet aan maatregelen moet ervoor zorgen dat de rijkdom aan plant- en diersoorten in het gebied blijft behouden en wordt versterkt.
Eén van de maatregelen, de aanpak van de verzuring door stikstofneerslag van industrie, autoverkeer en landbouw, gaat een nieuwe fase in nu Staatsbosbeheer heeft besloten de bodem te voeden met Vitenskorrels en steenmeel uit Noorwegen. Verder wordt er ook gestrooid met kalk. „Kalk helpt prima tegen verzuring, maar heeft als nadelen dat het snel uitspoelt en niets doet voor optimalisering van de minerale huishouding van de grond. Vandaar dat we de komende tijd bij wijze van proef ook gaan werken met Vitenskorrels. Dat zijn in feite zandkorrels die zijn gebruikt bij waterzuiveringen en daardoor een jasje van kalk hebben gekregen. De zandkorrels spoelen niet zo snel uit waardoor de kalk langer in de grond blijft zitten alvorens het in het grondwater verdwijnt”, zegt boswachter Ine Nijveld.
Het grote voordeel van steenmeel is, dat het waardevolle mineralen bevat en niet zelf uitspoelt in de bodem
Ine Nijveld, Boswachter
Vulkanisch
Nog hogere verwachtingen heeft Staatsbosbeheer van het gebruik van steenmeel, dat [in dit geval, red.] een restproduct is van de ontginning van vulkanisch gesteente in het noorden van Noorwegen. Steenmeel kan met een gerust hart zo oud als de weg naar Rome worden genoemd. De Romein Lucius Columella, die aan het begin van onze jaartelling leefde, beschreef in zijn standaardwerk over de landbouw al de techniek van het opbrengen van snel verwerende gesteenten voor een betere bodemkwaliteit.
Steenmeel, niet meer en niet minder dan gemalen rots, wordt in het Moezelgebied sinds de middeleeuwen tot aan de dag van vandaag gebruikt om [onder meer, red.] het kaliumgehalte van de bodem op peil te houden. „Het grote voordeel van steenmeel is, dat het waardevolle mineralen bevat en niet zelf uitspoelt in de bodem. Het bevat sporenelementen die essentieel zijn voor plant en dier. Het begint bij de plantjes. Gedijen die goed, dan trekken ze insecten aan en die op hun beurt weer tot voedsel dienen voor vogels, hagedissen et cetera. Is de bodem gezonder, dan wordt de gehele Sallandse Heuvelrug gezonder”, aldus Nijveld.
Bodemmonsters
Overal waar wordt gewerkt in het natuurgebied, zoals bij het afplaggen of afbranden van de heide, wordt vanaf deze week kalk, Vitenskorrels en steenmeel gestrooid. „Na drie jaar nemen we dan bodemmonsters om te zien wat de verschillende strooisels hebben gedaan voor de grond. De verwachting is dat het steenmeel de beste resultaten zal laten zien. De positieve werking ervan is in de landbouw al langer bekend. Maar het is tevens de duurste van de drie producten”, zegt de boswachter.